Verzorging

Cactussen

De cactus is een plant die het naar zijn zin heeft in de huiskamer. De cactus staat namelijk graag op een lichte plaats en kan zelfs in de volle zon staan. Dit is hij gewend vanuit de natuur.

De cactus heeft erg weinig verzorging nodig. Voor een optimale groei én bloei kunt u het beste de onderstaande tips opvolgen.

Verzorging

Water

– In de groeiperiode van maart t/m september dient de cactus 1x per 2 weken water te krijgen.
– In de rustperiode van oktober t/m februari dient de cactus 1x per maand water te krijgen.
– De cactus kun je het beste in één keer veel water geven, om hem vervolgens een aantal weken over te slaan. Dit is het beter dan wanneer de cactus iedere keer een beetje water krijgt.

Kunstmest

– In de groeiperiode van maart t/m september dient de cactus 1x in de 6 weken te worden voorzien van kunstmest.

Verpotten

– Het is nodig om de cactussen 1x per 2 jaar in het voorjaar te verpotten. Hiervoor dient cactusgrond of potgrond voor bloeiende planten gebruikt te worden.

Vetplanten

Een vetplant is een plant die eenvoudig te verzorgen is. De vetplant heeft veel licht nodig en het merendeel van de soorten kan zelfs buiten gebruikt worden in een rotstuin, als borderplant of op het terras in mooie sierpotten. Voor een optimale bloei én groei kunt u het beste de onderstaande tips opvolgen.

Let op! Vetplanten zijn niet winterhard. Harige soorten en soorten met een poeder op het blad kunnen beter niet buiten worden gezet.

Verzorging

Water

– In de groeiperiode van maart t/m september dient de vetplant 1x per 2 weken water te krijgen.
– In de rustperiode van oktober t/m februari dient de vetplant 1x per maand water te krijgen.
– De vetplant kun je het beste in één keer veel water geven, om hem vervolgens een aantal weken over te slaan. Dit is het beter dan wanneer de vetplant iedere keer een beetje water krijgt.

Kunstmest

– In de groeiperiode van maart t/m september dient de vetplant 1x in de 6 weken te worden voorzien van kunstmest.

Verpotten

– Het is nodig om de vetplanten 1x per 2 jaar in het voorjaar te verpotten. Hiervoor dient cactusgrond of potgrond voor bloeiende planten gebruikt te worden.

Algemeen

De meest voorkomende ziekten zijn wolluis en wortelluis. Dit zijn kleine rode luizen die zich verbergen in een soort wol. In veel tuincentra zijn middelen te verkrijgen die deze beestjes bestrijden. Ook spiritus met een beetje groene zeep kan helpen. Let bij de bestrijding van deze ziekten ook op de eitjes die nog uit kunnen komen.